Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg

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Prof. Dr. Marcus A. Glomb

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AK Prof. Glomb

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Feierliche Diplomübergabe

Lebensmittelchemie-Absolventen 2018

Die Absolventen der Lebensmittelchemie 2018

Die Absolventen der Lebensmittelchemie 2018

Journal of Agricultural and Food Chemistry

Analysis and Chemistry of Novel Protein Oxidation Markers in Vivo

Henning C, Liehr K, Girndt M, Ulrich C, Glomb MA (2018) J. Agric. Food Chem. 66 (18), 4692-4701, DOI: 10.1021/acs.jafc.8b00558   

Analysis and Chemistry of Novel Protein Oxidation Markers in Vivo

Analysis and Chemistry of Novel Protein Oxidation Markers in Vivo

Proteins continually undergo spontaneous oxidation reactions, which lead  to changes in structure and function. The quantitative assessment of  protein oxidation adducts provides information on the level of exposure  to reactive precursor compounds with a high oxidizing potential and  reactive oxygen species (ROS). In the present work, we introduce N6-(2-hydroxyethyl)lysine  as a novel marker based on the ratio of glycolaldehyde and its oxidized  form glyoxal. The high analytical potential was proven with a first set  of patients undergoing hemodialysis versus healthy controls, in  comparison with well-established parameters for oxidative stress. In  vitro experiments with N1-t-BOC-lysine and N1-t-BOC-arginine  enlightened the mechanistic relationship of glycolaldehyde and glyoxal.  Oxidation was strongly dependent on the catalytic action of the ε-amino  moiety of lysine. Investigations on the formation of N6-carboxymethyl  lysine revealed glycolaldehyde-imine as the more reactive precursor,  even though an additional oxidative step is required. As a result, a  novel and very effective alternative mechanism was unraveled. (Copyright © 2018 American Chemical Society)

Feierliche Diplomübergabe

Lebensmittelchemie-Absolventen 2017

Die Absolventen der Lebensmittelchemie 2017

Die Absolventen der Lebensmittelchemie 2017

Markus Fischer, Marcus Glomb (Hrsg.)

Moderne Lebensmittelchemie

Fischer, Glomb - Moderne Lebensmittelchemie

Fischer, Glomb - Moderne Lebensmittelchemie

1. Auflage 2015
Lehrbuch: 788 Seiten
Behr´s Verlag
Sprache: Deutsch

ISBN: 978-3-89947-864-8

Sie können das Buch über den Online-Shop des Behr's Verlages    bestellen.

Angewandte Chemie

Maillard Degradation Pathways of Vitamin C

Titelblatt Angewandte Chemie

Titelblatt Angewandte Chemie

Selbst 80 Jahre nachdem die Struktur von L-threo-Ascorbinsäure  (Vitamin C) aufgeklärt wurde, ist die Chemie dieses reaktiven  reduzierenden Kohlenhydrats immer noch aufregend. In ihrer Zuschrift  (DOI: 10.1002/ange.201300399   )  berichten M. A. Glomb und M. Smuda über ihre Untersuchungen zu den  Maillard-Abbauwegen, die über drei Hauptfragmentierungs-mechanismen zu Carbonyl- und Dicarbonylverbindungen, Carbonsäuren oder  Amid-Endprodukten führen.

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